monitor august 2023 4Názov: ASRS: Pomocník v kapacite aj rýchlosti
Autor: Stanislav D. Břeň
Vydavateľ: Systémy Logistiky, Máj – Jún 2023, 1214-4827
Jazyk: český
Anotácia: ASRS (Automatic Storage and Retrieval System) sú automatizované systémy pre skladovanie a výdaj materiálov v intralogistike. Rozdeľujú sa do niekoľkých kategórií v závislosti od konfigurácie a spôsobu manipulácie. ASRS sú vhodné najmä pre zákazníkov s dostatočnou svetlou výškou stavebného objektu, ktorá je aspoň 10 metrov pri skladoch na prepravky a  20 metrov pri paletových systémoch. Ďalším predpokladom sú štandardizované skladovacie jednotky. Hlavným dôvodom na zavedenie systému je najmä zvýšenie produktivity a prehľadu o zásobách na pozadí nedostatku pracovných síl. Trendom v tejto oblasti je zvyšovanie energetickej efektívnosti pomocou optimalizácie hmotnosti a najmodernejších pohonných a riadiacich prvkov. Stále populárnejšia je tiež integrácia automatizovaných skladových systémov s technológiami ako umelá inteligencia alebo internet vecí. V blízkej budúcnosti sa očakáva rast trhu ASRS o 7-10 % ročne na území strednej a východnej Európy.
Kľúčové slová: ASRS, manipulácia, skladovanie, efektívnosť
Spracoval: Ing. Martin Zuzaniak / KCMD, FPEDAS, Žilinská univerzita v Žiline
Zaradené: august 2023

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9493512

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.