monitor maj 2023 9Názov: Budúcnosť špekulatívnej výstavby je u nás sľubná
Autor: Tomáš Szmrecsányi
Vydavateľ: Systémy Logistiky, Január – Marec 2023, 1214-4827
Jazyk: slovenský
Anotácia: Pojem špekulatívna výstavba zahŕňa najmä výstavbu hál bez jasného budúceho nájomcu. Ich výhodou je rýchla reakcia na dopyt budúcich nájomcov a skrátenie času na realizáciu a implementáciu ich projektu. Nevýhodou je riziko nepredvídateľnosti trhu a možnosť obsadenia haly v inom čase, ako predpokladal investor v rámci projektu. Takýto typ stavby je vhodný pre tých, ktorí preferujú skladovanie bez špeciálnych úprav priestorov. Ochota ísť do špekulatívnej výstavby je limitovaná a veľkú úlohu hrá cena peňazí, výška úrokových sadzieb, inflácia a ceny a dodacie lehoty stavebných materiálov. Navyše, nie každý developer si môže dovoliť stavať špekulatívne, pretože to vyžaduje značnú znalosť trhu aj dostatočný kapitál. V mnohých prípadoch sa však veľmi rýchlo prenajala väčšina priestorov takýchto stavieb, napríklad v GLP Parku v Senci a Brne. Taktiež mnoho ďalších spoločností ako Prologis, CTP alebo P3 takýto typ stavieb realizuje alebo o nich uvažuje do budúcnosti.
Kľúčové slová: špekulatívna výstavba, developeri, logistický park, nájomca
Spracoval: Ing. Martin Zuzaniak, KCMD, FPEDAS, Žilinská univerzita v Žiline
Zaradené: máj 2023

Hľadaj obsah na stránke Logistický monitor

Štatistika

  • Počet návštev článkov 9493562

CHCETE PRISPIEŤ DO LOGISTICKÉHO MONITORU ?

Ak chcete pridať svoj príspevok do rubriky Média monitor spracujte anotáciu podľa vzorovej štruktúry a zašlite ju na adresu logistika@va1.sk 

Ak chcete pridať autorský príspevok zašlite text vo formáte PDF alebo DOC na e-mail: logistika@va1.sk
K príspevku zašlite názov príspevku aj v anglickom jazyku, stručnú anotáciu, kľúčové slová (dôležité pre vyhľadávanie) a fotografiu autora alebo ilustráciu.

Zobraziť vzorovú štruktúru príspevku.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING - je financovanie z mikrozdrojov. Logistický monitor zhromažďuje pre Vás informácie už 20 rokov BEZPLATNE. Pomôžte tomuto projektu dobrovoľnou čiastkou, ktorú pošlete na účet: Tatrabanka a.s. Žilina 2629410129/1100, IBAN: SK5O 1100 0000 0026 2941 0129. Ďakujeme.