12. 11. 2020

systemy logistiky logo male

november 2020 2Automobilka Volkswagen rozšíri kapacitu závodu v Bratislave za miliardu eur


Nemecká automobilka Volkswagen rozšíri kapacitu svojho závodu v Bratislave. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Herberta Diessa náklady na rozšírenie podľa odhadov dosiahnu cca miliardu eur. Zmeny by mali zahŕňať novú halu na montáž a karosáreň.

Volkswagen k rozhodnutiu dospel po tom, čo zrušil plány postaviť nový závod neďaleko tureckého Izmiru. Pod to sa podpísala aj súčasná situácia s pandémiou koronavírusu, pre ktorú spoločnosť prehodnotila svoje požiadavky. „V súčasnosti nepotrebujeme ďalšiu továreň,“ skonštatoval Herbert Diess.

Riaditeľ automobilky pochválil umiestnenie na Slovensko. „V porovnaní s Tureckom to neznamená žiadne nákladové nevýhody.“ Fabrika vybudovaním nového závodu chcela získať väčší podiel na tureckom trhu, čo teraz nemôže, a to podľa Diessa zostáva nevýhodou. Volkswagen mal podľa pôvodného plánu vybudovať nový závod v Turecku za 1,3 miliardy eur.

Výrobu v ňom plánoval spustiť v roku 2022 s ročnou kapacitou 300-tisíc vozidiel. Do nového multibrandového závodu sa mala presťahovať výroba novej generácie Passatu a Superbu. Turecká fabrika mala nahradiť aj produkciu automobilky Volkswagen v nemeckom Emdene, ktorá má od roku 2022 prejsť úplne na výrobu elektrických vozidiel.

Zobraziť celý článok.