1. 10. 2018

 „CESTUJEME PO NOVOM“

Mobilná aplikácia IDS BK prináša jednoduché a šikovné cestovanie po novom v Bratislavskom kraji
Jednoduché a šikovné cestovanie v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji ponúka mobilná aplikácia IDS BK obyvateľom Bratislavského kraja a jeho návštevníkom. Bratislavská integrovaná doprava pripravila mobilnú aplikáciu, ktorá ako jediná na Slovensku spája nákup cestovných lístkov, vyhľadávanie kombinácií spojení a cestovné poriadky všetkých liniek v IDS BK.

V mobilnej aplikácii IDS BK budú mať cestujúci vždy po ruke všetko potrebné pre cestovanie. Môžu si zakúpiť jednorazové a denné cestovné lístky integrovanej dopravy, vyhľadať spojenia z miesta na mape či výberom z najbližších zastávok, nájsť aj cestovný poriadok ktorejkoľvek linky všetkých dopravcov zapojených do IDS BK.

„V cestovaní verejnou dopravou v bratislavskom regióne nastupuje nový trend, ktorý odzrkadľuje štandardy integrovaných systémov v zahraničí. Nielen historická zmena prinášajúca nadväzné autobusy a vlaky či nosnú vlakovú dopravu, ale aj moderná mobilná aplikácia potvrdzujú kvalitu cestovania po novom. Mobilnú aplikáciu IDS BK budeme inovovať a aktualizovať jej funkcie podľa potrieb cestujúcich a zmien v doprave. Ďakujem všetkým partnerom, dopravcom a cestujúcim, ktorí sa zapojili do jej testovania. Verím, že pravidelným používaním mobilnej aplikácie prídeme spoločne na množstvo ďalších zlepšení, ktoré urobia mobilnú aplikáciu IDS BK ideálnou pomôckou do vrecka pre každého cestujúceho,“ povedala Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy.

„Postupnými krokmi našim obyvateľom aj návštevníkom zjednodušujeme život a jedným z týchto krokov je aj nová mobilná aplikácia integrovaného dopravného systému. Dopravné aplikácie sú vo svete absolútnou samozrejmosťou a k tomu sa už pridáva aj metropolitný región Bratislavy. V jednej aplikácii tak užívatelia nájdu nielen svoj spoj, ale rovno si môžu kúpiť lístok. Primárnou cieľovou skupinou sú, samozrejme, mladí ľudia. Či už pracujúci alebo dochádzajúci do škôl,“ povedal Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

„Po aplikáciách, ktoré sme zaviedli v bratislavskej MHD som rád, že nová aplikácia uľahčí a zjednoduší cestovanie ľuďom aj v rámci integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji. V súvislosti s výstavbou D4R7, verím, že bude zároveň nástrojom, ako motivovať viac ľudí, aby uprednostnili verejnú pred individuálnou dopravou,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Platby kartami sú dnes už úplnou samozrejmosťou a dokonca sa radíme k lídrom v ich využívaní. V doprave však vidíme ešte veľký priestor na rozvoj, a to aj v kontexte podpory tzv. Smart cities, ktoré sú dnes veľmi aktuálnou témou. Možnosť platiť pri preprave alebo napríklad aj pri parkovaní platobnou kartou je neodmysliteľnou súčasťou rozvoja týchto miest. Sme preto radi, že sme implementovaním platobnej brány ČSOB podporili riešenie, ktoré zjednoduší cestovanie v regióne a je tiež súčasťou stratégie našej bankovej skupiny – a tou je prinášanie užitočných a inovatívnych riešení. Novinku budú môcť využívať používatelia obidvoch typov platobných kariet, tak VISA ako aj Mastercard,“ vyjadril podporu inovácii služieb vo verejnej doprave Patrick Melioris z Divízie platieb a operácií ČSOB.

„Mastercard dlhodobo podporuje projekty, ktoré v súlade s aktuálnym svetovým trendom skvalitňujú verejnú dopravu - a tým spustenie mobilnej aplikácie IDS BK nepochybne je. Ide o jednoduché a moderné riešenie, ktoré uľahčí život obyvateľom Bratislavy i jej okolia. Partnerstvom na tomto projekte pokračujeme v podpore rozvoja inteligentných miest na Slovensku, ku ktorej sme sa zaviazali podpisom Memoranda o spolupráci s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v jeseni minulého roka,“ povedal Martin Dolejš, vedúci rozvoja obchodu Mastercard Slovensko, Česká republika.

„Osobne som testoval túto aplikáciu asi 2 týždne a cestoval som verejnou dopravou. Je veľmi dobré, že kombinuje viaceré spôsoby dopravy do jednej aplikácie a nie je tak treba kombinovať viaceré nástroje a vymýšľať rôzne scenáre dopravy. Prial by som si, aby fungovala v rámci celého Slovenska, nielen v Bratislavskom kraji,“ povedal Ondrej Macko, šéfredaktor magazínu Touch IT.

Pre plnohodnotné využitie mobilnej aplikácie IDS BK je potrebné sa v aplikácii najprv zaregistrovať a vytvoriť si vlastný profil. V profile v mobilnej aplikácii IDS BK si užívateľ môže dobiť kredit. Cestovné lístky si následne môžu cestujúci zakúpiť buď z kreditu alebo aj použitím platobnej karty VISA, Mastercard, Maestro. Mobilná aplikácia IDS BK je vhodná aj pre zahraničných turistov. Pripravená je aj v anglickej a nemeckej verzii. Mobilná aplikácia IDS BK je voľne dostupná na stiahnutie pre operačné systémy Android a iOS.

Prostredníctvom aplikácie IDS BK budú môcť cestujúci zasielať aj otázky a podnety týkajúce sa dopravy či mobilnej aplikácie. Bratislavská integrovaná doprava spúšťa k mobilnej aplikácii IDS BK aj špeciálnu informačnú a propagačnú kampaň „Cestujeme po novom s mobilnou aplikáciou – šikovne a vždy po ruke„ zameranú predovšetkým na používateľov smartfónov. Cestujúci sa stretnú s informáciou o aplikácii IDS BK okrem tradičných miest vo vozidlách a na zastávkach aj na sociálnych sieťach, na internete, či v obľúbených rádiách Expres a FunRádio.

Bratislavská integrovaná doprava zaznamenáva každoročný nárast počtu prepravených osôb v IDS BK. V roku 2017 narástol počet prepravených osôb o viac ako 820-tisíc. BID, a.s. predpokladá, že mobilná aplikácia IDS BK osloví predovšetkým nepravidelných cestujúcich, používateľov SMS lístkov a zahraničných turistov.